Κατηγορίες

ΤIPS ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ

Garden it yourself !
Συμβουλές για την περιποίηση του κήπου μας το καλοκαίρι. 

 

 

 

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που ανθίζουν τα περισσότερα λουλούδια του καλοκαιριού. Τα παρτέρια και τα κρεμαστά καλάθια βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία, ενώ επιπλέον έχουμε και μεγάλη ποικιλία από φρούτα και λαχανικά για το τραπέζι μας.

 

Καθώς προχωράμε σε θερμότερες καιρικές συνθήκες, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε όλες αυτές τις μικρές εργασίες συντήρησης που βοηθούν τον κήπο μας να παραμείνει όσο δυνατόν πιο παραγωγικός.

 


 

Φροντίδα για φυτά σε γλάστρες

 

Τα λουλούδια σε παρτέρια και γλάστρες είναι εντυπωσιακά αυτό το μήνα και για να τα κρατήσουμε έτσι, χρειάζεται να αυξήσουμε το πότισμα, να αφαιρούμε τους χαλασμένους βλαστούς και να κόβουμε τα άνθη που αρχίζουν να ξεραίνονται.

 

Οι γλάστρες τώρα είναι γεμάτες ρίζες, γι' αυτό τα φυτά χρειάζονται πολύ περισσότερο νερό από ό, τι τους προηγούμενους μήνες - ειδικά εάν ο καιρός είναι πραγματικά ζεστός και ξηρός. Το καθημερικό πότισμα είναι απαραίτητο και, για μερικές μικρότερες γλάστρες, ίσως χρειάζεται και δύο φορές την ημέρα.

 

Η εβδομαδιαία λίπανση είναι επίσης απαραίτητη. Συνιστούμε ένα υγρό λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε θειικό κάλιο, καθώς αυτό ενισχύει την ανθοφορία. 

 

Δες το προϊόν εδώ 

 

Κρατήστε την ανθοφορία σας φρέσκια και ζωντανή με την αφαίρεση των παλαιότερων ανθών. Σας συμβουλεύουμε να το κάνετε συχνά, ελέγχοντας τα φυτά κάθε δύο ή τρείς μέρες. Για τα φυτά με μικρούς μίσχους απλώς τραβήξτε το άνθος, ενώ για εκείνα με μακρύτερους μίσχους, αφαιρέστε ολόκληρο το στέλεχος.

 


 

Φροντίδα του γκαζόν

 

 

Ποτίζετε συχνά και μην κουρεύετε το γκαζόν σας πολύ κοντό.

 

Σηκώστε το μαχαίρι του χλοοκοπτικού σας 1 εκατοστό (cm) και θα δείτε γρήγορα τη διαφορά.

 

Μην ξεχνάτε να ολοκληρώνετε την εργασία σας κόβοντας τις άκρες του χλοοτάπητα με ένα τρίμμερ ή ψαλίδι για γκαζόν.

 

Επίσης, θα χρειαστεί να ρίξετε κάποιο λίπασμα στο γκαζόν για να το διατηρήσετε υγιές.

 

Διαλέξτε κάποιο με μακροχρόνια δράση, έτσι ώστε το γκαζόν να τρέφεται φυσιολογικά χωρίς εξάρσεις βλάστησης που το καλοκαίρι μπορούν να το στρεσάρουν.

 

Δες το προϊόν εδώ 

 


 

Κλαδέψτε τους φράχτες σας

 

Τον Ιούνιο-Ιούλιο είναι καιρός να βγάλουμε και πάλι τα εργαλεία φινιρίσματος φρακτών. Εάν οι φράκτες σας είναι από δάφνη, αυτή μπορεί να είναι η πρώτη και μοναδική φορά που θα τους κλαδέψετε φέτος. Αν έχετε Leyland cypress hedging (επίσης γνωστή ως leylandii), θα χρειαστούν περισσότερα κλαδέματα.

 

Να εργάζεστε από την κορυφή του φράχτη προς τα κάτω, έτσι ώστε η βαρύτητα και η δράση του μπορντουροψάλιδου να λειτουργούν ταυτόχρονα. Κρατήστε το μπορντουροψάλιδο μακριά από το σώμα σας, αλλά όχι ψηλότερα από τους ώμους σας.

 

 

Δες τα ηλεκτρικά μπορντουροψάλιδα εδώ 

 


 

Πραγματοποιήστε τη συγκομιδή και τη σπορά λαχανικών

 

Συνεχίστε να μαζεύετε τα λαχανικά που είναι έτοιμα.

 

Εάν θέλετε να σπείρετε, ρίξτε κάποιο οργανικό λίπασμα και στη συνέχεια φυτέψτε όποια από τα ακόλουθα λαχανικά θέλετε:

 

ραπανάκια, καρότα, φασόλια νάνα, σπανάκι, μαρούλι, παντζάρι

 

Ποτίστε καλά σε ξηρές περιόδους.

 

Εάν καλλιεργείτε ντομάτες, χρησιμοποιήστε τον δείκτη και τον αντίχειρά σας για να βγάλετε την κορυφή του φυτού. Αυτό σταματάει την καλλιέργεια των στελεχών και επιτρέπει στην ενέργεια του φυτού να διοχευτευτεί στην παραγωγή και στην ωρίμανση των καρπών. Εάν ζείτε στο βόρειο τμήμα της χώρας, να το κάνετε αυτό πριν τα τέλη Ιουλίου, αλλά αν ζείτε νότια, μπορείτε να το αφήσετε μέχρι νωρίς τον Αύγουστο.

 

    

 

 

Και μην ξεχνάτε, στις δουλειές του κήπου η πιο όμορφη παρέα είναι τα παιδιά!!

 

Αφήστε τα να δουλέψουν μαζί σας, θα ενθουσιαστούν και αυτά και εσείς μαζί τους.

 

 

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.