Κατηγορίες

ΤIPS ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ

 

Garden it yourself !


Ετοιμάστε τον κήπο σας για τον χειμώνα! 

 

 

Καθαρισμός των παρτεριών

 

 

Για να δημιουργήσετε μια όμορφη εικόνα για την επόμενη άνοιξη, καθαρίστε τα ετήσια φυτά που έχουν ξεραθεί και φυτέψτε στα παρτέρια σας κολοκύθες, μαργαρίτες και πανσέδες.

 

 

Κόψτε τα ξεθωριασμένα κλαδιά των πολυετών φυτών σας μέχρι 5 εκατοστά πάνω από το επίπεδο του εδάφους, αλλά μην είστε πολύ αυστηροί - τα κλαδιά με τους σπόρους είναι ιδανικά για τους φθινοπωρινούς επισκέπτες όπως τα έντομα και τα πουλιά, επίσης φαίνονται υπέροχα καλυμμένα στη δροσιά του φθινοπώρου και προσφέρουν όμορφη χειμωνιάτικη σιλουέτα.

 

 

Μόλις τα παρτέρια σας είναι καθαρά και τακτοποιημένα, απλώστε ένα παχύ στρώμα κομποστοποίησης, ή κομμάτια φλοιού.

 


 

Περιποίηση του γκαζόν

 

 

 

Αφαιρέστε το ξερό γκαζόν και το βρύα χρησιμοποιώντας έναν εξαερωτήρα. 

 

 

 

Απλώστε με μια τσουγκράνα λίγο άμμο από πάνω και στην συνέχεια εφαρμόστε ένα ειδικό φθινοπωρινό λίπασμα για γκαζόν για να το προετοιμάσετε για τους κρύους χειμερινούς μήνες.

 

 

 

Βελτιώστε την αποστράγγιση και τον αερισμό γύρω από τα μονοπάτια και τις περιοχές παιχνιδιού κάνοντας βαθιές τρύπες με τα δόντια ενός πιρουνιού κήπου σε διαστήματα 10 cm.

 

 

 

 

Το φθινόπωρο είναι επίσης η καλύτερη εποχή για να βάλετε νέο χλοοτάπητα, δίνοντάς του αρκετό χρόνο για να εκλιματιστεί πριν από το επόμενο καλοκαίρι.

 

 

Δείτε τους εξαερωτήρες εδώ: Εξαερωτήρες WOLF-Garten

 

 


 

Μαζέψτε τα φύλλα

 

 

Τα σάπια φύλλα προσθέτουν οργανική ύλη στο χώμα σας και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ανακύκλωση των πεσμένων φύλλων.

 

 

 

Επιλέξτε ένα προστατευμένο σημείο που δεν θα χαλάσει την θέα του κήπου σας και χρησιμοποιώντας σύρμα και ξύλινους πασσάλους, δημιουργήστε ένα μεγάλο δοχείο. Γεμίστε με τα φύλλα, πασπαλίστε τα με νερό και αφήστε τα.

 

 

 

Μόλις φτάσουν σε μια εύθραυστη υφή μπορείτε να τα ρίξετε στα παρτέρια σας και με μια πιρούνα να τα αναμοχλεύσετε στο έδαφος. Ο αρχικός τεμαχισμός των φύλλων θα βοηθήσει να επιταχυνθούν τα πράγματα, αλλά γενικά η διαδικασία διαρκεί περίπου δύο χρόνια. 

 

 

 


 

Αειθαλή φυτά 

 

 

Τα αειθαλή ή "πράσινα" φυτά παρέχουν ζωντάνια και χρώμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

 

 

 

Το ζεστό έδαφος και οι ψυχρότερες θερμοκρασίες του αέρα κάνουν το φθινόπωρο τον τέλειο χρόνο για να φυτέψετε τα κενά στα παρτέρια σας με φυτά που σας αρέσουν και θα επιλέξετε με την βοήθεια του φυτωρίου της περιοχής σας.

 

 

 


 

Φυτέψτε τώρα τους χειμερινούς βολβούς.

 

 

 

 

Φυτεύοντας τώρα τουλίπες, φρέζιες, κρόκους, υάκινθους είστε σίγουροι ότι με τον ερχομό της Άνοιξης ο κήπος ή το μπαλκόνι σας θα είναι γεμάτο όμορφα και πολύχρωμα άνθη.

 

 

 


 

Συντηρήστε τον εξοπλισμό σας

 

 

Πριν αποθηκεύσετε το χλοοκοπτικό σας στο πίσω μέρος του υπόστεγου για το χειμώνα, αξίζει να το στείλετε σε ένα σέρβις για να βεβαιωθείτε ότι θα είναι σε άριστη κατάσταση όταν το χρειαστείτε την επόμενη άνοιξη.

 

 

 

Επίσης τα κλαδευτήρια χρειάζονται ακόνισμα, ενώ τα φτυαράκια, τα σκαλιστήρια και άλλα εργαλεία θα ωφεληθούν από ένα καλό καθάρισμα. Εάν χρησιμοποιείσετε νερό στεγνώστε τα καλά και λαδώστε τα μεταλλικά μέρη για να αποφύγετε τη σκουριά.

 

 

 

Τώρα ο κήπος του φθινοπώρου είναι καθαρός, και έτοιμος για το χειμώνα. Όχι μόνο η θέα από το σπίτι σας θα είναι πολύ πιο ευχάριστη, αλλά θα έχετε ένα σωστό ξεκίνημα όταν φτάσει η άνοιξη και βγείτε έξω για να δημιουργήσετε ξανά.

 

 

 

 

Και μην ξεχνάτε, στις δουλειές του κήπου η πιο όμορφη παρέα είναι τα παιδιά!!

 

Αφήστε τα να δουλέψουν μαζί σας, θα ενθουσιαστούν και αυτά και εσείς μαζί τους.

 

 

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.