Κατηγορίες

ΤIPS ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ

Garden it yourself !


Συμβουλές για την περιποίηση του κήπου μας το φθινόπωρο. 

 

 

 

Τον Σεπτέμβριο οι μέρες είναι πιο δροσερές απ’ ό,τι τον Αύγουστο, ενώ η διάρκεια τους μειώνεται αισθητά. Είναι ο μήνας που μας οδηγεί στο φθινόπωρο. Σ’ έναν διαμορφωμένο κήπο δεν υπάρχουν και πολλά να κάνετε αυτή την εποχή, όμως, αν έχετε μια έκταση με φρούτα ή λαχανικά, είναι η ώρα να μαζέψετε τους καρπούς.

 

 

 

Ακόμη, είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσετε να φυτεύετε βολβούς, οι οποίοι θα ανθίσουν την επόμενη άνοιξη και θα γεμίσουν με όμορφα λουλούδια τον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Επίσης, μπορείτε να συλλέξετε σπόρους από τα καλοκαιρινά σας λουλούδια για να τους έχετε για το επόμενο καλοκαίρι. Χαρείτε τον κήπο σας και εκμεταλλευτείτε τον καλό καιρό όσο κρατήσει!

 

 

 

Το φθινόπωρο βέβαια είναι μπροστά μας και σίγουρα θα έρθουν και πιο κρύες μέρες. Είναι μια όμορφη εποχή με υπέροχα χρώματα στα φύλλα των δέντρων. Φύλλα που τελικά καταλήγουν στο γρασίδι του κήπου μας και που μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε μαζεύοντάς τα και φτιάχνοντας φυλλόχωμα. Εξάλλου, αυτή είναι η καλύτερη εποχή για αναγέννηση του γκαζόν μας ή για επανασπορά φθαρμένων περιοχών.

 

 

 

Προς το τέλος του φθινοπώρου η βροχή και το κρύο αυξάνονται. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τα ευαίσθητα φυτά από το κρύο,  ή ακόμα και από τον παγετό στις πιο βόρειες περιοχές. Μπορούμε να τα μετακινήσουμε σε ένα προστατευμένο σημείο, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατόν, πρέπει να τα τυλίξουμε με προστατευτικό πανί.

 


 

Φθινοπωρινοί βολβοί

 

 

Είναι η εποχή που φυτεύονται οι φθινοπωρινοί βολβοί. Αυτοί θα μας χαρίσουν πανέμορφα χρώματα και σχέδια λουλουδιών την επόμενη Άνοιξη.

 

 

Φρέζες: ανθίζουν στα τέλη του χειμώνα, μέχρι τις αρχές τις επόμενης άνοιξης

 

 

 

Τουλίπες: ανθίζουν από τον επόμενο Μάρτιο έως τον Μάιο

 

 

 

Υάκινθοι: ανθίζουν από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο

 

 

 

Nεραγκούλες: ανθίζουν προς το τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης.

.

 

 

Ανεμώνες: ανθίζουν από Μάρτιο μέχρι Μάιο.

 

 

 


 

Φροντίδα του γκαζόν

 

 

 

Είναι η καλύτερη εποχή για να σπείρουμε νέο γκαζόν ή να επανασπείρουμε περιοχές ή σημεία που έχουν ξεραθεί.

 

 

 

Πρέπει σιγά σιγά να προετοιμάζουμε το γκαζόν μας για τις πιο κρύες μέρες που έρχονται.  Η λίπανση είναι πολύ σημαντική για τον χλοοτάπητα το φθινόπωρο.  Ένα λίπασμα πλούσιο σε κάλιο είναι το καταλληλότερο για το φθινόπωρο.

 

 

 

Μπορούμε με εύκολο τρόπο να ρίξουμε λίπασμα ακόμα και σε μεγαλύτερους κήπους χρησιμοποιώντας τον λιπασματοδιανομέα της WOLF-Garten.

 

 

 

Δες τους λιπασματοδιανομείς εδώ 

 

 

 


 

 

Μαζέψτε τα φύλλα

 

 

Μπορεί αυτήν την εποχή να είναι η ομορφότερη από άποψη χρωμάτων στα δέντρα, αλλά στην συνέχεια όλα τα φύλλα από τα φυλλοβόλα δέντρα θα καταλήξουν στον κήπο μας.

 

 

 

Θα πρέπει να μαζέουμε τακτικά τα φύλλα για να διατηρούμε καθαρό τον χώρο μας, αλλά και για να αναπνέει σωστά το χώμα μας, το γκαζόν μας να έχει τον απαραίτητο φωτισμό που χρειάζεται και τέλος να αποφύγουμε την δημιουργία ασθενειών στα φυτά μας από διάφορους μύκητες που μπορούν να αναπτυχθούν στα φύλλα.

 

 

 

 

Δες τον ηλεκτρικό φυσητήρα εδώ 

 

 


 

 

Πραγματοποιήστε τη συγκομιδή και τη σπορά λαχανικών

 

 

Συνεχίστε να μαζεύετε τα λαχανικά που είναι έτοιμα ή προς το τέλος τους όπως είναι οι πιπεριές

 

 

 

Εάν θέλετε να σπείρετε, ρίξτε κάποιο οργανικό λίπασμα και στη συνέχεια φυτέψτε όποια από τα ακόλουθα λαχανικά θέλετε:

 

 

 

σπανάκι, μαρούλι, κουνουπίδι, αντίδι, ρόκα, αρακά, κρεμμύδι και σκόρδο

 

 

 

 

 

 

 

Και μην ξεχνάτε, στις δουλειές του κήπου η πιο όμορφη παρέα είναι τα παιδιά!!

 

Αφήστε τα να δουλέψουν μαζί σας, θα ενθουσιαστούν και αυτά και εσείς μαζί τους.

 

 

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.