Κατηγορίες

ΤIPS ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ

  1. Αρχική
  2. ΤIPS ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ

 

Garden it yourself !


Προετοιμαστείτε για την Άνοιξη! 

 

 

 

Ώρα για έλεγχο.
Με τις πρώτες ζεστές μέρες της άνοιξης, φορέστε το καπέλο σας και επιθεωρήστε τον κήπο ή το μπαλκόνι σας.
Δείτε πια φυτά σας έπαθαν ζημιά από παγετό ή χιόνι
Καθαρίστε τα παρτέρια σας
Ελέγξε ξύλινες κατασκευές πχ μπέργολες ή κιόσκια για τυχόν ζημιές

 

 


 

Κάντε έναν καλό καθαρισμό με μια τσουγκράνα.
Ιδανικά πριν να αρχίσετε να φυτεύεται νέα λουλούδια ή φυτά κλαδέψτε τα φυτά με ζημιές και καθαρίστε τον χώρο σας από πεσμένα κλαδιά, φύλλα, ξερά χόρτα. Η διατήρηση ενός καθαρού κήπου θα βοηθήσει στην αποφυγή παρασίτων και ασθενειών.

 

 


 

Αναλύστε το χώμα του κήπου σας.
Οι ειδικοί συνιστούν να αναλύεται το έδαφος του κήπου σας κάθε 5 χρόνια για να δείτε ποια θρεπτικά συστατικά ή οργανικά υλικά χρειάζεται και ποια έχει πάρα πολύ. Μπορεί να μάθετε, για παράδειγμα, ότι το χώμα σας έχει πολύ φωσφόρο, οπότε θα αποφύγετε την προσθήκη λιπασμάτων που περιέχουν πολύ από αυτό το στοιχείο. Ή μπορεί να ανακαλύψετε ότι το χώμα σας είναι φυσικά αλκαλικό και πρέπει να προσθέσετε θειικό αργίλιο γύρω από τα αειθαλή και τους θάμνους που αγαπούν τα όξινα εδάφη όπως οι ορτανσίες.

 

 


 

Ρίξτε στο χώμα σας την τροφή που χρειάζεται.
Μόλις μάθετε τι χρειάζεται το έδαφος του κήπου σας με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών σας, μιλήστε με κάποιον γεωπόνο ή στο φυτώριο της περιοχής σας σχετικά με τα συγκεκριμένα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες συσκευασίας για καλύτερα αποτελέσματα.

Μια καλή γενική πρακτική είναι να καλύψετε το χώμα με μια ή δύο ίντσες κομπόστ, χούμο ή και κοπριά στις αρχές της άνοιξης. Αυτή είναι επίσης μια καλή στιγμή για να ρίξετε ένα λίπασμα αργής απελευθέρωσης γύρω από τα πολυετή φυτά σας και τους θάμνους.

 

 


 

Η ώρα των καλών κλαδευτηριών.
Το τέλος του χειμώνα και η αρχή της άνοιξης είναι μια καλή στιγμή για να κλαδέψετε μερικά είδη ξυλώδους θάμνου και δέντρων.

Ξεκινήστε με το κλάδεμα σε οτιδήποτε έχει σπάσει ή καταστραφεί από τον χειμερινό πάγο, χιόνι και κρύο. Αφαιρέστε επίσης τα νεκρά κλαδιά.
Ακολουθήστε τον γενικό κανόνα ότι οι θάμνοι που ανθίζουν σε νέο ξύλο (φετινή ανάπτυξη) μπορούν να κλαδευτούν τώρα στις αρχές της άνοιξης.
Η άνοιξη είναι επίσης μια καλή στιγμή για να κλαδέψετε αειθαλή, όπως το πυξάρι μόλις τελειώσει η αρχική τους ανάπτυξη.
Μην κλαδεύετε τους πρώιμους ανθίζοντες θάμνους και εκείνους που ανθίζουν σε παλιό ξύλο (περσινή ανάπτυξη) όπως αζαλέα, forsythia, λιλά, κυδώνι. Εάν το κάνετε, θα διακινδυνεύσετε να κόψετε τα μπουμπούκια τους. Ίσως να μην μπορείτε να τα δείτε, αλλά είναι εκεί, γι' αυτό αντισταθείτε στην επιθυμία να κλαδέψετε.

 

 


 

Διαιρέστε πολυετή φυτά και μεταμοσχεύστε θάμνους.
Στις αρχές της άνοιξης, μπορείτε να χωρίσετε όποια πολυετή φυτά έχουν ξεπεράσει το χώρο τους ή έχουν μεγαλώσει αρκετά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με την βοήθεια ενός καλού πατόφτυαρου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να διαιρείτε και να μετακινείτε πολυετή σε αντίθετη εποχή από όταν ανθίζουν. Αυτό αποτρέπει τη διακοπή του κύκλου άνθισης.

 

  

Και μην ξεχνάτε, στις δουλειές του κήπου η πιο όμορφη παρέα είναι τα παιδιά!!

 

Αφήστε τα να δουλέψουν μαζί σας, θα ενθουσιαστούν και αυτά και εσείς μαζί τους.

 

 

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.