Κατηγορίες

ΤIPS ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ

Garden it yourself!!!
Φυτέψτε σπόρους στο σπίτι σας!!

 

 

Η φύτευση σπόρων δεν απαιτεί ούτε χρόνο ούτε κόπο, απλώς εξοικείωση και αγάπη για τη φύση και τη ζωή! Για να φυτέψετε τους σπόρους, θα χρειαστείτε μόνο τα εξής:

   Α.  Δοχεία φύτευσης σπόρων. Θα πρέπει να έχουν οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και συσκευασίες τροφίμων αφού πρώτα
         τις τρυπήσετε στο κάτω μέρος πχ. θήκες από αυγά, κεσεδάκια από γιαούρτι και άλλα.)

   Β.  Μείγμα χώματος για φύτευση.  Έχει πιο ελαφριά σύσταση από το χώμα.

   Γ.   Ετικέτες για κάθε δοχείο.

   Δ.    Σπόροι της επιλογής σας.

 

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και γευτείτε τη χαρά που δίνουν τα μικρά σποράκια όταν μετατρέπονται σε ολόκληρα φυτά!

 1. Επιλέξτε τους σπόρους σας. Ξεκινήστε με δύο ή τρεις τύπους. Μπορείτε εύκολα να αρχίσετε με αρωματικά φυτά ή κάποια λαχανικά και, γιατί όχι, να επιλέξετε και ένα   αγαπημένο σας λουλούδι.
 2. Κοιτάξτε την ετικέτα συσκευασίας σπόρου. Θα βρείτε την εποχή που πρέπει να φυτέψετε τους σπόρους.
 3. Γεμίστε τα δοχεία με το μείγμα χώματος και στη συνέχεια καταβρέξτε το. Το μείγμα πρέπει να είναι υγρό, αλλά όχι πολύ υγρό - βοηθά ένα ψεκαστηράκι.
 4. Πιέστε ελαφρά τους σπόρους σε κάθε δοχείο. Εάν η ετικέτα συσκευασίας σπόρων το συμβουλεύει, καλύψτε ελαφρά τους σπόρους με το μείγμα χώματος - αλλά μην το πατήσετε πάνω στους σπόρους.
 5. Βάλτε ετικέτες στα δοχεία σας, ώστε να ξέρετε τι θα φυτρώσει.
 6. Τυλίξτε ελαφριά τα δοχεία με καθαρό πλαστικό περιτύλιγμα, για να διατηρηθεί η  υγρασία και η ζεστασιά.
 7. Τοποθετήστε τα γλάστρες σας σε ένα μέρος ζεστό και χωρίς ρεύματα, αλλά όχι άμεσα στον ήλιο. Η ιδανική θερμοκρασία είναι περίπου 24º C έως 32º C. Μόλις εμφανιστούν τα μικροσκοπικά φυτά, αρκεί μια θερμοκρασία γύρω στους 21ºC. Το φως (αλλά όχι η απευθείας έκθεση) είναι πολύ σπουδαία προϋπόθεση – χρειάζονται περίπου 12 ώρες την ημέρα. Για να συμπληρώσετε το φυσικό φως της ημέρας, τοποθετήστε τα δοχεία κοντά σε φώτα χαμηλής έντασης που μοιάζουν με φωτισμό σε μια κουζίνα.

 

 

Και τώρα τι?

Μπράβο σας! Αυτό ήταν! Τώρα θα αρχίσετε να βλέπετε τα πρώτα βλαστάρια να σπρώχνονται στα δοχεία. Τι κάνετε στη συνέχεια;

 •   Δώστε τους λίγο αέρα:  Αφού βλαστήσουν οι σπόροι, αφαιρέστε το πλαστικό περιτύλιγμα.
 •   Κρατήστε αυτά που φαίνονται υγιή και δυνατά και πετάξτε τα υπόλοιπα, ώστε να υπάρχει μόνο ένα φυτό ανά δοχείο.
 •   Μόλις τα σπορόφυτα γίνουν περίπου 5 εκατοστά ψηλά, βάλτε τα σε μεγαλύτερα δοχεία ή γλάστρες- αυτή τη φορά σε ένα κανονικό μείγμα χώματος.
 •   Μην τα αφήσετε να στεγνώσουν! Μπορείτε να τα μεταφέρετε πιο κοντά στο ηλιακό φως και να τα λιπαίνετε ελαφρώς με ένα αραιωμένο μείγμα λιπάσματος.
 •   Πριν βγάλετε οριστικά τα φυτά στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας, αρχίστε να τα τοποθετείτε για 2-3 μέρες έξω - σε προστατευμένο σημείο - για μικρό χρονικό διάστημα (μία ή δύο ώρες). Κάθε μέρα, αυξάνετε το χρονικό διάστημα που τα αφήνετε έξω.

 

Μερικά λουλούδια που μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν από σπόρους είναι τα εξής:

 

Κατιφέδες:  Σίγουρα, η γιαγιά σας και η μαμά σας φύτευαν πολλά από αυτά.  Υπάρχουν πολλά είδη ποικιλιών για να δοκιμάσετε

Κόσμος: Ο χαρούμενος Κόσμος συχνά συγχέεται με τις μαργαρίτες. Μοιάζει μ’ αυτές, αλλά έχει  πιο απαλές παστέλ αποχρώσεις.

Πρωινή χαρά ή Ιπομέα: Διασκορπίστε αυτούς τους αναρριχητές κατά μήκος ενός φράχτη για μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή άφθονη άνθιση.

Νεροκάρδαμα: Αυτό το φυτό μεγαλώνει δυναμικά και υπάρχει σε πολλά χρώματα.

Ηλιοτρόπια: Ποιος δεν αγαπά τα ηλιοτρόπια; Πανέμορφα και παραγωγικά!

Και μην ξεχνάτε, στις δουλειές του κήπου η πιο όμορφη παρέα είναι τα παιδιά!!

Αφήστε τα να δουλέψουν μαζί σας, θα ενθουσιαστούν και αυτά και εσείς μαζί τους.

 

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.